воскресенье, 17 декабря 2023 г.

Міжнародний день чаю


«День чаю» відзначається щорічно 15 грудня. Метою створення цього цікавого свята стало залучення уваги урядів і громадян до проблем поширення чаю, зміцнення взаємозв’язків між виробниками і споживачами чайної продукції, а так само обговорення проблем дрібних виробників і працівників чайних виробництв. 15 грудня була прийнята «Світова Декларація Прав працівників чайної індустрії», що безпосередньо вказує на те, що чайна галузь змушена боротися з безліччю проблем, які потребують вирішення.


Що таке Чай? На це питання різні люди дадуть відповідь по-різному... Лікар традиційної медицини скаже, що чай - це ліки від багатьох хвороб. Звичайна людина - Що це - його щоденний ранковий напій. Торговець - що це товар, продаючи який, він заробляє собі на життя. Дієтолог - що це унікальний набір вітамінів, амінокислот та інших корисних речовин організму. Англієць - що це звичай, індієць - що це традиція, китаєць - що це культура.

  • Китайський чайКитай є виробником більше, як чверті загальносвітового обсягу чаю. Всесвітньо відомими є китайські білі чаїулуни з Тайваню.
  • Індійський чайІндія — другий, після Китаю, світовий виробник чаю. Більша частина індійського чаю випускається різаним або гранульованим.
  • Цейлонський чайШрі-Ланка виготовляє близько 10% світового виробництва чаю. Виготовляє чорний, зелений та білий чай з асамського різновиду чайної рослини.
  • Японський чайЯпонія виготовляє винятково зелений чай, переважно високих за якістю ґатунків. Найбільш відомими є чаї бантяматтяґеммайтяґьокуро.
  • Індокитайський чай. Основні виробники — ІндонезіяВ'єтнам та Бангладеш. Виготовляють як чорний, так і зелений чай, переважно невисокої якості.
  • Африканський чай. Найбільше виробництво — в Кенії, також чай виробляють в МалавіУгандіБурундіКамеруніЗімбабве та інших країнах. Африканський чай — виключно чорний, різаний, невисокої якості.
  • Турецький чай. Виключно чорний чай, різаний, здебільшого середньої або низької якості.

 Чай існує як жива традиція, чай здавна і до цих пір вирощується, чай продається, чай п'ється, чай естетизує, обожнюється, вивчається, постає у вигляді текстів, музики, інтер'єрів, посуду, обрядів, звичаїв, історії, книг, скульптур і картин. Це - здавна і до сих пір живе явище в часі і в свідомості людства.

На сьогодні чай найпопулярніший напій в світі. У китайському літописі можна прочитати про сприятливий вплив чаю: «Чай підсилює дух, пом'якшує серце, видаляє втому, полегшує і освіжає тіло».

Настя полюбляє пити чай зі смаколиками

Злата п'є чай з улюбленої чашечки.



Комментариев нет:

Отправить комментарий