вторник, 31 октября 2023 г.

Хелловін по-українськи або Велесова ніч.

 


Вже багато років поспіль в Україні в ніч з 31 жовтня на 1 листопада відзначають іноземне свято під назвою Хелловін. За легендою, в цю ніч духи всіх померлих блукають вулицями міст та селищ. Проте  це свято існувало ще за часів поклоніння місцевим богам і називалося Велесова ніч, та існувало навіть три періоди в українській традиції, коли духи потойбіччя поверталися на землю. 

Велесова ніч: свято предків


Велесова ніч - це стародавнє українське свято, яке припадає на ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Це свято має глибокі корені в дохристиянських язичницьких традиціях та пов'язане з богом Велесом.


Велес - це дохристиянський бог, якого вважали покровителем мистецтва, музики, поезії, краси, таланту, щастя та любові. Він також був опікуном творчих людей, волхвів, віщунів та ясновидців. 


Повір'я говорить, що Велес навчив людей співіснувати з природою, вирощувати зерно, пасти худобу та брати молоко без вбивання тварин. Він був богом достатку, і тому його шанували так само сильно, як і інших слов'янських богів, таких як Перун.

Обряди Велесової ночі


На Велесову ніч люди вірять, що душі померлих спускаються на землю. Ця ніч вважається часом містичним і магічним, коли бажання можуть здійснюватися.  В давні часи існувало декілька традицій та обрядів пов'язані з цим святом:


 Ставили свічки, щоб душі померлих могли знайти шлях до свого дому. 

 Згадували хороші речі про своїх померлих родичів та збиралися на спільну вечерю, накривши стіл як для живих, так і для душ померлих.


В цю ніч вважалося, що сновидіння особливо сильні. Побачити у сні когось із померлих родичів вважалося дуже доброю прикметою. Щоб забезпечити собі достаток, потрібно було зібрати всі гроші в гаманці та роздати бідним, адже це принесе вдачу.


Стародавні обряди охоплювати стрибання через багаття та ходження по розпеченому вугіллю, що символізувало очищення тіла та духу від негативних сил.


                                              Цей шедевр створив Олександр Прилуцький


                                                                А це Андрюха Васько ввійшов в роль.

Комментариев нет:

Отправить комментарий