воскресенье, 10 сентября 2023 г.

Поради батькам до Всесвітнього дня запобігання самогубствам


 

10 вересня щорічно відзначається Всесвітній день запобігання самогубствам.

 Він був заснований Всесвітньою організацією охорони здоров'я спільно з Міжнародною асоціацією по запобіганню самогубствам.

Цей день — один зі способів звернути увагу людей на цю сумну статистику. Адже тенденції ведуть до того, що з кожним роком суїцидів у розвинених країнах стає все більше. Найбільша частка суїцидів фіксується в країнах Східної Європи. Найменше самогубств здійснюють у Латинській Америці і державах, в яких офіційною релігією є іслам. Міжнародні організації практично не володіють статистикою щодо випадків суїциду в країнах африканського континенту.  

Самогубство в сучасному світі є однією з найбільш актуальних психологічних і соціальних проблем. Безліч чинників, з якими стикається людина у повсякденному житті, в певний момент можуть штовхнути її на злочин проти самої себе.

За даними міжнародних організацій, половина всіх насильницьких смертей припадає на випадки суїциду.

 Щорічно на такий фатальний крок зважується близько мільйона людей в усьому світі

Як запобігти дитячому суїциду у підлітків, поради батькам.

 У підлітковому віці обов’язково навчайте дітей справлятися зі стресом і розуміти той факт, що безвихідних ситуацій не буває.

Найбільш важливий фактор, що схиляє до суїциду – відчуття безнадійності (уявне або дійсне). Навчайте дітей, що безвихідних, безнадійних ситуацій не буває.

Показуйте частіше свою любов до них, спілкуйтеся.

Покажіть своїй дитині, що вона та її проблеми вас цікавлять, займайтеся спільними справами (без критики і лайки), рушайте на виставки, в музей, кіно. І говоріть!

Обговорюйте різні моменти з життя, розповідайте про себе в такому віці, коли вам несуттєві проблеми здавалися грандіозними, а ситуації - безвихідними.

Зверніться за допомогою до кваліфікованих фахівців.

Якщо у вашої дитини спроба суїциду була, то її треба розцінювати як сигнал “SOS”: “Врятуйте мене, дорослі і від проблем і від себе - невдахи, який не знає чогось найважливішого про життя”.

На жаль, неможливо виділити вік, стать, соціальний приналежність або рівень освіти, які б впливали на кількість суїцидів.

Кожен випадок індивідуальний.

Зверніть увагу на посилення почуття тривоги, безнадії, поглиненість думками про смерть, загробне життя, відсутність планів на майбутнє, спроби скласти записку про відхід з життя, роздачу особистих речей.

Вас повинні насторожити висловлювання: “Ненавиджу життя”, “Всім буде краще без мене”, “Вони пошкодують про те, що вони мені зробили”, “Втомився бути тягарем”, “Не можу цього винести”, “Я покінчу з собою”.

Слід пам’ятати, що ймовірність суїциду зростає у вечірній, нічний, ранковий час, коли людина залишається наодинці.

Період піків вікової суїцидальності прирадає на вік  між 17 і 24 роками, а також в умовах тяжкої морально-психологічної ситуації в сім’ї або найближчому оточенні.

 У світі і в нашій країні набирає сили рух на захист цінностей психічного здоров’я.

Він об’єднує різних людей, громадські організації, державні структури, ініціює важливі рішення в сфері захисту прав психічно хворих людей, гарантії їх належного лікування, реабілітації, проведення пропагандистських заходів подолання дискримінації та стигми по відношенню до людей з психічними відхиленнями.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий