четверг, 27 октября 2022 г.

Година спілкування "Жінки, мир, безпека"




У Запоріжжі відбувся форум «Жінки. Мир. Безпека», в якому взяли участь більше сотні жінок. Представниці місцевих ОТГ, районних та міських рад, адміністрацій та громадських організацій, а також представниці Українського Жіночого Фонду,  Інформаційно-консультаційного жіночого центру та Апарату урядового уповноваженого з гендерної політики зібралися, щоб обговорити план реалізації Резолюції РБ ООН 1325 в Запорізькій області.







У Запоріжжі відбувся форум «Жінки. Мир. Безпека», в якому взяли участь більше сотні жінок. Представниці місцевих ОТГ, районних та міських рад, адміністрацій та громадських організацій, а також представниці Українського Жіночого Фонду,  Інформаційно-консультаційного жіночого центру та Апарату урядового уповноваженого з гендерної політики зібралися, щоб обговорити план реалізації Резолюції РБ ООН 1325 в Запорізькій області.Захід почався з анонімного онлайн-опитування. Виявилося, що 68% присутніх не почувають себе в безпеці щодня. При цьому 47% вважають, що почувалися б безпечніше, якби люди навчилися ненасильницькій комунікації та уникали стереотипів. На другому місці в рейтингу поліпшення ситуації було підвищення рівня соціального забезпечення (23%). Збільшення кількості поліцейських і поліпшення в системі судочинства (16%), а також інфраструктурні покращення (14%) посіли третє та четверте місця відповідно.
Що робити з цією ситуацією в прифронтовому регіоні та як цьому може зарадити Резолюція 1325, обговорили під час дискусійних панелей.

Що таке Резолюція 1325?

Резолюція ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” була прийнята в 2000 році. Це перший документ Ради Безпеки ООН, який визнав важливість участі жінок, особливо на рівні ухвалення рішень, у подоланні збройних конфліктів і в мирних переговорах. У ньому також наголошується, що слід враховувати гендерні аспекти в усіх діях з підтримання миру, звертати увагу на особливі потреби і незахищеність жінок і дітей в ході військових конфліктів тощо. На сьогодні 81 країна вже прийняла локальні плани дій: від Данії до Намібії.Незважаючи на те, що Резолюцію 1325 прийняли майже 20 років тому, Україна затвердила свій Національний план дії у 2016 році. Запорізька облдержадміністрація також долучилась до цього процесу і затвердила місцевий план з переліком заходів.

Також серед основних проблем – незахищеність жінок. Серед внутрішньо-переміщених осіб майже 70% становлять саме жінки, а отже це необхідно враховувати при формуванні соціальної допомоги. Крім того, жінки, за даними регіональних опитувань, не відчувають себе у безпеці і стикаються з насиллям або сексуальними домаганнями. 




 

Комментариев нет:

Отправить комментарий