четверг, 20 апреля 2023 г.

Всесвітній День Землі

 "Утилізовуємо правильно пальчикові батарейки"

Важко описати роль батарейки в нашому житті. Вони скрізь. Практично всі прилади, які роблять наш побут простішим та комфортним, мають акумулятори. Це джерело енергії, яке ми використовуємо щодня, а коли приходить час – змінюємо стару батарейку на нову. Мало хто замислюється, куди ж потрапляють мільйони акумуляторів, які вичерпали свій ресурс.

Викинути батарейку в загальний сміттєвий бак означає завдати шкоди не лише собі та оточуючим, але й декільком наступним поколінням!

Батарейка – це хімічний пристрій, елементи якого взаємодіючи між собою вступають в реакцію, в результаті якої ми отримуємо електроенергію. Кожен з елементів є більш або менш токсичним та небезпечним. До складу батарейки входять:

  • свинець (має властивість накопичуватися в організмі та вражати нирки, нервову систему, кісткові тканини);
  • кадмій (канцероген, може спровокувати розвиток онкологічних захворювань);
  • ртуть (може накопичуватися в організмі, проникає з отруєною водою або продуктами, вражає нирки, печінку, легені, нервову систему, органи зору та слуху, мозок, руховий апарат);
  • нікель та цинк (викликають дерматит);
  • луги (викликають хімічні опіки слизових оболонок і шкіри).

Практично на всіх батарейках є знак у вигляді перекресленого сміттєвого контейнера. Цей знак означає, що викидати батарейку в сміттєвий бак заборонено!

Що робити з використаною батарейкою?

Використану батарейку не можна зберігати вдома. Небезпечні речовини будуть випаровуватися в повітря і можуть завдати шкоди вашому здоров'ю.

Спробуйте знайти найближчий до вашого будинку пункт прийому відпрацьованих батарейок. Контейнери для збору батарейок часто розташовані у великих супермаркетах, сервісних центрах, салонах мобільних операторів і магазинах, що спеціалізуються на продажі побутової техніки та електроніки.

Щоб постійно не бігати в пункти прийому, можна разом з сусідами збирати батарейки в закриту ємність десь в будинку та періодично здавати їх.

Користуйтеся акумуляторами, щоб менше використовувати пальчикові батарейки. Їх можна заряджати і використовувати протягом тривалого часу. Так ви зменшите кількість отруйних відходів і зекономите гроші.

Комментариев нет:

Отправить комментарий